Teplota, horečka

Teplota, horečka

Zvýšená teplota nebo horečka je obranná reakce organismu na nemoc.

Průměrná teplota lidského těla se pohybuje v rozmezí od 35,8 ºC do 37,3 ºC. Při této teplotě probíhají veškeré tělesné pochody, a organismus si tak udržuje stálé vnitřní prostředí, tzv. homeostázu. Pokud lidské tělo napadnou některé mikroorganismy, má řadu účinných způsobů jak s nimi bojovat. Jedním z nich je i zvýšení tělesné teploty. To potvrzuje i řada výzkumů, podle kterých se většina mikroorganismů při teplotě nad 39,5 ºC přestává množit a mnoho jich dokonce hyne.

Vyšší tělesná teplota, si ale vyžaduje větší nároky na udržení homeostázy. Enzymy a další látky obsahující bílkoviny ztrácejí svou biologickou hodnotu a zvýšená tepová frekvence představuje problém pro kardiaky a starší lidi.

Teplota nad 38 ºC se označuje jako horečka. Při této teplotě již pacient přestává mít zájem o okolí a vyhledává odpočinek. Vyšší teploty se mohou projevovat bolestmi hlavy a kloubů, zvracením a průjmy, křečemi, halucinacemi a ztrátami vědomí. Nad 42 ºC již dochází k selhání organismu a následné smrti. Horečku lze snižovat některými léky (Aspirin, Paralen, Panadol, Nurofen)  či studenými zábaly.



Články na téma Teplota, horečka


Adresář

Diskutujte na téma Teplota, horečka

Píšeme jinde
  • Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

  • Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Vyzkoušejte tip na rychlý oběd či večeři. Špagetový koláč s balkánským sýrem, špenátovými lístky a čerstvými bylinkami dobře chutná, zasytí a není náročný na suroviny.



Zdravě.cz na Facebooku